Merk vs Computer op maat
 • Register

LOGIN

LOGIN

Registreer

Artikelindex

 

 

Merk PC vs Computer op Maat

 

NeXio verkoopt zowel merk-pc's, als computers op maat. Het zou kunnen zijn dat je na lezen van het onderstaande het idee krijgt dat we voorkeur geven aan een computer op maat. Dat is niet het geval. We noemen slechts de feiten. Zo objectief mogelijk.

Vaak heeft een fabrikant of distributeur overvoorraad, of een teveel aan uitlopende modellen. Die kopen we graag op, omdat de prijs zeer aantrekkelijk is. NeXio heeft dus – naast computers op maat – ook regelmatig voordeelacties met computers van de bekende merken. Maar alleen nadat we de specificatie zorgvuldig hebben gecontroleerd. Soms passen we ook, daar waar mogelijk, de software aan, wanneer dat snelheidswinst oplevert.


afbeelding in icoonvorm van een laptop, een desktop een all in one computer


Overweeg eerst goed of een desktop de juiste keuze is voor je. Misschien sluit een laptop beter aan bij jouw computergebruik.

Wellicht ben je ook niet bekend met de All-in-One Computer, het relatief nieuwe type computer op de markt. Deze zou ook nog een optie kunnen zijn. 

Wanneer je zeker weet dat een desktop de juiste keuze voor je is, dient zich direct een nieuwe keuzevraag aan:

 

Neem ik een merk-pc of een computer op maat?

Wat zijn de verschillen?

specificaties

Op het eerste gezicht lijken er niet veel verschillen te zitten tussen beide types. Bij de omschrijving van een merk-PC wordt aangegeven welke processor in de computer is gemonteerd, hoeveel geheugen is geplaatst en de grootte van de harddisk wordt genoemd. Die kun je dan makkelijk vergelijken met andere pc's. Maar er zijn nog veel meer belangrijke vergelijkingskenmerken.

 

Bij fabrikanten gaat het tegenwoordig allang niet meer om kwaliteit, maar om kwantiteit. Veel pallets verkopen, daar gaat het om. En dat kan alleen maar worden bereikt wanneer de fabrikant zijn PC’s aanbiedt voor heel lage prijzen. Aangezien er ook nog wel enige winst zal moeten worden gemaakt, zal er dus op elk onderdeel in de computer bezuinigd moeten worden. De fabrikant zal dus keuzes moeten maken m.b.t. de vraag welk merk en welke kwaliteit er – naast de processor - gebruikt gaat worden voor de verschillende componenten.

 

afbeelding van een merk pc en een computer op maat


De voeding van een PC bijvoorbeeld. Deze zou minimaal 460 Watt moeten zijn tegenwoordig. Toch zien we regelmatig in de specificaties staan dat er een 250 Watt voeding is gebruikt. Dat is erg aan de krappe kant.
De cooler die de fabrikant op de processor monteert is ook vaak veel te licht. Dat verkoopt makkelijk (want maakt maar de helft aan lawaai van een kwaliteitskoeler), maar hij koelt helaas dan ook maar op halve kracht. En de combinatie van een te krappe voeding met een cooler die-niet-goed-koelt, levert na ca. 3 jaar serieuze problemen op (onze technische dienst maakt het bijna dagelijks mee).

 afbeelding van een moederbord

 

Vaak zien we ook dat er moederborden worden gebruikt van de budgetmerken. Hetzelfde doet zich vaak voor m.b.t. het merk geheugen dat is gebruikt. Dat hoeft niet altijd slecht te zijn, wij gebruiken ze ook wel in onze budgetsystemen, maar daar worden dus wel de prijsverschillen door verklaard.  

 

Wanneer wij geen A- maar Budgetmerken zouden gebruiken in onze computers, zouden de prijzen van onze computers ook ongeveer met honderd euro zakken. Bij gelijkblijvende winstmarges wel te verstaan. Maar wij kiezen daar niet voor. Sommige* fabrikanten doen dat wel. Hou daar rekening mee. 

*niet alle fabrikanten. In de duurdere merken zijn ook A-merk componenten gebruikt. Maar die zijn dan ook niet goedkoper.

 

Gebruik je de computer slechts voor licht internetgebruik, om af en toe je mail, of je social media te checken, kun je dat met ‘elke’ pc doen. Dus ook met een goedkope pc van een bekend merk . Bedenk daarbij wel dat er dan geen top-componenten zijn gebruikt. Dat kan niet voor die prijzen.
Eigenlijk zou je je ook kunnen afvragen of je daar wel een desktop voor moet nemen. Misschien is voor dit type gebruik de aanschaf van een laptop beter voor je.

 

afbeelding 
van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar computers, desktops

 

 


 

 

Op maat!

 

Maar eigenlijk is in de benaming van een computer-op-maat het belangrijkste voordeel al genoemd. Net zoals voor menigeen een kostuum op maat veel beter om het lijf zal passen, gaat dat ook op voor een computer op maat.

Wanneer je een computer iets forser gebruikt dan voor de standaard zaken, leggen we m.b.t. de keuze voor de componenten de nadruk op jouw specifieke computertaken.

afbeelding van de binnenkant van en computer op maat

 

  • Heb je veel grafische toepassingen. Dan zullen we je adviseren om vooral veel, heel veel werkgeheugen te laten plaatsen.

 

  • De meer zakelijke gebruiker heeft meer baat bij snelheid in de programmawisselingen. Inzet van een QuadCore processor, met brede hyperthreading is het beste.

 

  • Is veel snelheid vereist in de verwerking van je data, maar is de hoogte van de opslag minder van belang. Vraag ons een SSD drive te plaatsen. Later (of direct) kun je er altijd nog een (externe) harddisk bij- of in in plaatsen voor je bulk-data.

 

  • Is snelheid van iets minder belang, maar heb je wel veel opslagcapaciteit nodig en met een hoge betrouwbaarheid? Dan is een gemiddelde processor i.c.m. 2 harddiscs in ‘raid’ vaak de oplossing.

 

 

Alle bovengenoemde computers verschillen niet zoveel in prijs.  Je krijgt een pc, helemaal afgestemd op jouw gebruik. Samengesteld uit topcomponenten en toch niet duurder dan een standaard merk-pc. Dat is een van de grootste voordelen van een Computer Op Maat.

 


 opstelling van een mooie Coolermaster desktop, open en dicht

 

Fabrikanten bieden vaak maar 3 tot 4 modellen (voor consumenten) aan, oplopend in prijs. Wanneer je slechts één van de bovengenoemde eisen zou hebben, kom je automatisch in de duurdere prijsklassen terecht, dus bij een model mèt een Quadcore, mèt veel geheugen, mèt een SSD, mèt een extra schijf en vaak ook nog mèt een grafische kaart. Dat heb je lang niet allemaal nodig.

Maar je betaalt wel de hoofdprijs, terwijl je maar de helft van de techniek gebruikt. Uiteindelijk betaal je veel meer dan bij aanschaf van een computer, die is afgestemd op jouw gebruik.

 

afbeelding 
van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar computers, desktops 

Upgraden

 

Fabrikanten letten meer op design en marketing dan aan standaardisering van de opbouw. Daarom zijn merk pc’s veel moeilijker uit te breiden en aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen.

Ze zijn om dezelfde reden vaak ook moeilijker te herstellen. Merk pc's moeten bij defecten tijdens de garantie zelfs worden opgestuurd. Niet omdat we het zelf niet zouden kunnen, maar reparaties mogen tijdens de garantie alleen door de fabrikant zelf worden uitgevoerd. Met een beetje geluk zie je hem binnen 3 week terug. NeXio computers worden binnen 48 uur weer geheel hersteld opgeleverd (Bedrijfsleven vaak dezelfde dag nog!).


 

afbeelding van irritante pop-ups

 

Crapware

 

Alle computerfabrikanten laten zich vaak betalen door softwarefabrikanten die talloze proefversies van hun software op de PC plaatsen. Crapware noemen wij dat. Dit zorgt niet alleen voor enorme vertragingen in het opstartproces maar is vooral ook uitermate irritant, al die lastige pop-ups om de zoveel tijd. Daar is iets aan te doen.

 

Gedateerd

De merk-modellen zijn ca 3 tot 6 maand leverbaar. Wanneer je aan het eind van die periode de computer koopt, heb je in feite de techniek van een half jaar geleden gekocht. Dat is oud in 'computerland'. Wij kopen de onderdelen pas in nadat je de aankoop hebt gedaan. Je koopt dus altijd de techniek van vandaag. Dat lijkt niet zo belangrijk, maar is dat wel degelijk...

 


Zijn er dan helemaal geen voordelen aan een merk-pc?

Nog wel enige:

 

Prijs 

Soms zien we kant en klare pc's voor nog geen driehonderd euro. Die kunnen wij niet namaken. Zoek je het in die prijsklasse, dan is er geen andere keus. We hebben wel laptops vanaf € 269,- Misschien is dat een betere optie?

 

Direct leverbaar 

Een merk-pc is een kwestie van halen en betalen, uitpakken en aansluiten. Dan moet er nog wel een aantal uurtjes worden geconfigureerd, maar na 4 uur downloaden en instellen, draaien de basis programma's al wel. Wij hebben een productietijd nodig van gemiddeld 4 dagen. Dus heb je een enorme haast, heb je ook geen andere keus.

 

Acties 

Soms heeft een fabrikant of distributeur te hoge voorraden, of een model dat uitlopend is. Die worden dan aangeboden voor zeer interessante prijzen. Ook wij kopen die regelmatig in. Dan is het prijsvoordeel te verleidelijk om geen gebruik van de actie te maken. Wij garanderen dan wel dat er uitsluitend gebruik is gemaakt van A-merk componenten.

 

Maar normaal gesproken wint een zelf samengestelde computer het, alles meegerekend en objectief bekeken, op een ruim aantal punten van de merk pc.

 

Een op maat gemaakte pc:

 

afbeelding van de binnenkant van ee ncpomputer op maat.

 • Wordt volledig aangepast aan je wensen en eisen (je koopt alleen wat je nodig hebt).
 • Is opgebouwd uit componenten van uitsluitend topmerken.
 • Bestaat uit de techniek van vandaag.... Provincie of the Art.
 • Is bewezen betrouwbaarder.
 • Is vrij van allerlei soorten Crapware.
 • Wordt opstartgereed opgeleverd.
 • Wordt geleverd inclusief de Windows installatie DVD.
 • Is sneller hersteld bij defecten.
 • Kan simpel, snel en betaalbaar worden aangepast aan alle toekomstige technieken.
 • Is niet duurder dan merk-pc’s (nexio levert al computers op maat vanaf € 399,-).

 

 

 

afbeelding 
van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar computers, desktops

 

 


 

Ons adres:
Verlengde Hereweg 101
9721 AH Groningen
050 - 20 111 10
050 - 20 111 15
050 - 20 111 25
info @ nexio.nl

Openingstijden:
Maandag 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:30 - 18:00
Woensdag: 09:30 - 18:00
Donderdag: 09:30 - 21:00
Vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

ALSO Nederland B.V.

ALSO Nederland B.V. is een dochtermaatschappij van de ALSO Holding AG met vestigingen in 12 Europese landen.
Met een omzet van 6,3 miljard euro is ALSO de nummer 3 IT, Telecommuniciatie en Consumentenelectronica distributeur in Europa. ALSO is, al sinds 1994, geautoriseerd leverancier van componenten, computers, en randapparatuur, netwerkproducten, software en opslagproducten.

In Nederland beschikt ALSO over een landelijk netwerk van zelfstandige computer-speciaalzaken die gezamenlijk opereren onder de naam IT PRO Deals...

IT PRO Dealers - Persoonlijk, flexibel, betrouwbaar.

Uit het Gastenboek

Nadat we al 3 computers via NeXio hadden aangeschaft, nu inmiddels de 2e laptop gekocht. De service en de wijze waarop we te woord worden gestaan is uitstekend. Men weet waar men over spreekt. Reden waarom we Nexio bij onze vriendenkring zeer van harte aanbevelen. Lees meer...

 

Natuurlijk, ook voor mij is die laatste Euro erg belangrijk. Waar ik echter vooral mee geholpen ben, is een automatiseerder die luistert, begrijpt en meedenkt, zodat ik mij op mijn werk kan richten, terwijl zij de technische details uitwerken. Bij NeXio heb ik dat gevonden. Warm aanbevolen! Lees meer...