Algemeen
 • Register

LOGIN

LOGIN

Registreer

Hoofdafbeelding nexio laptops met de tekst "onbezorgd computerplezier".

Artikelindex

 


Laptops algemeen

Ondanks het succes van tablets lijken laptops toch weer aan een opmars te zijn begonnen. Ben je nog niet uit de vraag wat je moet kiezen, een laptop, desktop, of tablet, klik dan hier voor wat hulp bij deze vraag.
Maar wanneer je eenmaal de beslissing hebt genomen om een laptop aan te schaffen (i.p.v. een tablet of desktop), verschijnt er helaas nog een karrenvracht aan te nemen beslissingen:

 • Welk formaat (scherm) is het handigst?
 • zijn de verschillende resoluties van belang?
 • wat is eigenlijk een resolutie?
 • Welke specificaties zijn verder nog belangrijk?
 • Vooral, welke specificaties zijn belangrijk voor mij ?!
 • Welk merk is het beste? Zijn er veel onderlinge verschillen?
 • Aan welk bedrag moet ik denken?
 • En de software? Staat alles er al op? Office ook? Wat kost dat? Heb ik het echt nodig?
 • Zit er standaard een antivirusprogramma op een notebook geïnstalleerd?
 • Aansluitingen HDMI, VGA, DVI, Firewire, Bluetooth… Wat is het en heb ik het nodig?
 • Draadloos, W-lan,802.11[b], [g], [n], [ac]? Wat is het verschil?
 • Heb ik direct verbinding met internet, zodra ik er mee thuis kom?
 • E-mail. Hoe werkt dat dan?
 • En onderweg? Heb ik dan ook internet?
 • Waar koop ik een notebook het best? Is het kopen via internet (van een notebook) echt af te raden?

Help!

Je kunt nu twee dingen doen...
De verbinding verbreken en naar ons toekomen (als je enigszins bij ons in de buurt woont). Binnen 5 minuten heb je antwoord op al je vragen. Doen we graag en we zijn er goed in. Het is vrijblijvend en het gesprek wordt toegespitst op wat voor jou van belang is.

Of je leest alle artikelen geheel of gedeeltelijk uit. Dan kom je ook een heel end, maar is het natuurlijk wel meer algemeen (klik hieronder op 'volgende')

 

afbeelding 
van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar laptops

 

 

 


 

Display (het scherm)

 

Het formaat

De vier leverbare schermgroottes zijn momenteel (ca):

 • 11 inch (28 cm)
 • 13 inch (34 cm
 • 15 inch (39 cm) en
 • 17 inch (44 cm)

 

11 inch

Voor normaal gebruik thuis is dit formaat net iets te klein. Het werkt niet prettig wanneer je er langdurig en serieus op wilt werken. Ze zijn vooral geschikt voor backpackers en mensen die onderweg snel hun mail willen checken of om er onderweg verslaglegging mee te doen, of te e-mailen. Ze zijn uiteraard wel een stuk lichter (1,5 kg) en dankzij het kleine scherm en de doorgaans zeer zuinige processor doen deze kleine computers het vaak vele uren op een accu.

 

13 inch

Dit zijn laptops met een diameter tussen 28 en 33 centimeter. Deze laptops zijn al veel geschikter om wat langer op te werken. Wij merken dat er steeds meer vraag komt naar dit formaat. Vooral door studenten en mensen die veel met de trein reizen. Het zijn compacte machines met een gewicht van doorgaans rond de 1,8 kilo. Prima gewicht om mee te nemen. Dit type notebook is doorgaans iets krachtiger dan de kleine 11" laptop. Maar ook dit formaat is nog altijd niet echt geschikt om heel zwaar en actief op te werken.

 

Afbeelding van de verschillende laptopformaten

 

15 inch

Dit is nog steeds het meest verkochte type notebook. Ze zijn krachtig genoeg om ook de wat zwaardere applicaties te draaien en de omvang van het scherm en de grootte van het toetsenbord is voldoende om er langer achter elkaar aan te kunnen werken. Het gewicht ligt rond de 2.5 kilo, waarmee ze iets aan de zware kant zijn om elke dag mee te slepen. Incidenteel kan dat natuurlijk wel.

 

17 inch

Wanneer je de laptop bijna nooit hoeft te vervoeren (hooguit in huis af en toe verplaatsen) en de laptop meer gebruikt als een soort vervanger van de desktop, dan is een 17” notebook zeker het overwegen waard. Op een 17" scherm is het vaak prettiger 'kijken'. Ze zijn echter te groot en te zwaar om mee te nemen. NeXio heeft ze in budget-uitvoering tot de wat duurdere krachtpatsers. Met de duurdere 17 inches kun je absoluut ook de zwaardere applicaties draaien (foto-, videobewerking en gamen). Hou er wel rekening mee dat het grote scherm meer stroom verbruikt, waardoor de accu vaak al na een tot anderhalf uur intensief werken leeg is.

 

Resolutie

De scherpte van een display wordt aangeduid in de zogenoemde resolutie: het aantal horizontale en verticale lijnen op uw scherm.

 • Voor een 15,6 inch scherm is de standaard momenteel: 1366 x 768
 • Voor een 17,3 inch scherm is dat: 1600 x 900

Dit zouden dus de formaten moeten zijn van een actueel notebook met een goed scherm. Vraag naar de resolutie als u er niet zeker van bent of het notebook dat je op het oog hebt, wel over deze resoluties beschikt.

Er zijn afwijkende verhoudingen. Vooral grafische professionals vragen vaak naar de HD-kwaliteit (1920 x 1080), maar voor “normaal” gebruik is dit absoluut niet nodig (en het is vaak ook duurder).

 

Glanslaag

Het beeldscherm van een nieuwe laptop is tegenwoordig van een glanslaag voorzien. Sommige mensen vinden het hinderlijk omdat dit type scherm erg weerspiegelt. Dat klopt, maar na even wennen is het dikwijls geen probleem meer om hier “doorheen te kijken”.
En er zijn twee heel grote voordelen van de glanslaag. Het eerste is, dat het scherm vrijwel probleemloos gebruikt kan worden in verlichte ruimtes en zelfs in de volle zon. Het tweede voordeel is dat het beeld van je foto, of film meer 'leeft'.

De laptops met mat scherm zijn ook nog voldoende leverbaar, maar tref je meer aan in de zakelijke markt, waar niet op de bovengenoemde grafische voordelen wordt gelet. Kom graag langs wanneer je daar meer over wilt weten.

 

afbeelding 
van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar laptops

 

 


 

Overige techniek

 

Processor - het brein van je laptop.

Er zijn 2 merken overgebleven die CPU's (pocessors) leveren: AMD en Intel. Op dit moment heeft Intel enige technische voorsprong op het "andere grote merk", AMD. Deze voorsprong doet zich echter alleen gelden voor processoren in de hogere prijsklasse. Voor een gemiddeld notebook is er vrij weinig verschil in prestaties tussen AMD en Intel.

Een van onze dagelijkse bezigheden is om op zoek te gaan naar notebooks met goeie specificaties en voor een prijs die net even iets interessanter is dan al die andere. Soms komen we dan uit bij een geweldig notebook, met indrukwekkende specificaties en voorzien van een Dual- of QuadCore AMD processor. Die nemen we graag op in ons assortiment.

 

NeXio heeft regelmatig notebooks in de aanbieding, met perfecte specificaties en voorzien van een QuadCore AMD processor. Deze zijn vaak wel tot honderd euro goedkoper. Doe er je voordeel mee.

 

Voor die mensen die toch liever voor het merk Intel kiezen hebben we het volgende advies: Wees voorzichtig met de Intel Celeron processor. Op zich niets mis mee, maar deze is gewoonweg niet snel. Voldoende voor internetgebruik en mailverwerking, maar niet geschikt voor intensief gebruik. Het is echter niet zo dat de processor van een mindere technische kwaliteit is. Dus wanneer je budget gewoonweg niet toereikend is om een duurdere laptop aan te schaffen, is het niet zo dat je een technisch 'risco loopt'. Hij is slechts wat trager.

Heb je wel opties, kies dan liever voor een Pentium Dual- of Quadcore processor, of nog liever voor de nieuwste Intel range: i3, i5, of i7. Deze zijn inmidels aan de vijfde generatie toe. Ze zijn wel wat duurder, maar inderdaad ook veel sneller.

 

Afbeelding Intel i3, i5 en i7

 

Geheugen

Daar kunnen we kort over zijn: Hoeveelheid : minimaal 4GB, liever nog 6-, of 8GB.
Type: DDR-3 - 1600MHz

 

Harddisk

De grootte van de harddisks in een notebook ligt momenteel tussen de 320GB en de 1TB (duizend GB). Hoe groter, hoe meer je er op kwijt kunt natuurlijk. Maar heel belangrijk is deze grootte niet. Stel dat je na een paar jaar meer schijfruimte nodig hebt, is een externe harddisk van 1 Terrabite snel aangeschaft en kost tegen de tijd dat je deze nodig hebt, nog maar vijftig euro.

Wat wel steeds meer een punt van aandacht wordt, is de SSD. Een SSD drive/disk is maar liefst ca 10 keer sneller met lezen en schrijven dan een conventionele harde schijf. Hij start je notebook op in 20 seconden, terwijl een normale opstartprocedure zomaar 3 minuten in beslag neemt. Dat is pas tijdswinst. Ook allerlei andere toepassingen worden vele malen sneller verwerkt.

Helaas is de SSD nog wel heel duur, waardoor fabrikanten deze nog niet vaak standaard inbouwen.

NeXio heeft daar een oplossing voor. Wij bouwen een SSD voor je in, in elk notebook dat je bij ons aanschaft. We installeren dan meteen een geheel schone Windows op de SSD. Daarmee ben je ook gelijk af van alle voor-geinstalleerde 'Crapware'. Normaal kost een ombouwkit, inclusief installatie € 175,-

 

Bij aanschaf van een laptop doen wij het voor je voor een speciale actieprijs...

 

 

Afbeelding SSD drive

 

Videokaart

Elke computer heeft een voorziening nodig om beeld op uw display te projecteren. Voor het surfen op internet, tekstverwerken en zelfs voor films en foto’s kijken is geen bijzondere videokaart nodig, daarvoor volstaat de onboard chip.

Pas bij het bewerken van foto’s en video en bij het spelen van 3d spellen is een krachtigere videokaart nodig. Zie je bij de specificaties iets staan in de trant van Intel HD Graphics, dan is er geen aparte videokaart in het notebook aanwezig en moet je het doen met de on board chip. De aanwezigheid van een extra videokaart verhoogt de aanschafprijs van een laptop met ca vijftig tot honderd euro. Maar je 'moet' dit doen, wanneer je met de laptop wilt gaan gamen, of videobewerken. Bedenk dat je een keuze voor "het leven" maakt. Je kunt later niet even een videokaart laten inbouwen.

 

DVD drive

In alle laptops met een formaat lager dan 15 inch was al nooit een DVD-drive gemonteerd. Maar tegenwoordig komen er ook steeds meer 15 inch laptops op de markt waar geen DVD drive meer in zit. Dat is enerzijds om goedkoper te kunnen produceren, anderzijds is het steeds minder nodig, omdat 'alles' inmiddels ook gemakkelijk is te downloaden. Heb je echter een muziek- of filmcollectie op CD/DVD, kijk er dan dus goed naar of je laptop van je keuze wel- of niet over een dvd-drive beschikt.

 

HDMI

Let er ook goed dat je een laptop aanschaft met een HDMI (High Definition Multimedia Interface)-aansluiting. Daarmee kun je de laptop aansluiten op je televisie en je films e.d. op je veel grotere TV bekijken (deze moet dan ook wel 'HD' zijn natuurlijk).

Tot zover de techniek. Verder naar Prijzen en advies?

 


 

afbeelding 
van de woorden: naar alle modellen

knop met de woorden: terug naar laptops

 

Ons adres:
Verlengde Hereweg 101
9721 AH Groningen
050 - 20 111 10
050 - 20 111 15
050 - 20 111 25
info @ nexio.nl

Openingstijden:
Maandag 13:00 - 18:00
Dinsdag: 09:30 - 18:00
Woensdag: 09:30 - 18:00
Donderdag: 09:30 - 21:00
Vrijdag: 09:30 - 18:00
Zaterdag: 09:00 - 17:00

ALSO Nederland B.V.

ALSO Nederland B.V. is een dochtermaatschappij van de ALSO Holding AG met vestigingen in 12 Europese landen.
Met een omzet van 6,3 miljard euro is ALSO de nummer 3 IT, Telecommuniciatie en Consumentenelectronica distributeur in Europa. ALSO is, al sinds 1994, geautoriseerd leverancier van componenten, computers, en randapparatuur, netwerkproducten, software en opslagproducten.

In Nederland beschikt ALSO over een landelijk netwerk van zelfstandige computer-speciaalzaken die gezamenlijk opereren onder de naam IT PRO Deals...

IT PRO Dealers - Persoonlijk, flexibel, betrouwbaar.

Uit het Gastenboek

Nadat we al 3 computers via NeXio hadden aangeschaft, nu inmiddels de 2e laptop gekocht. De service en de wijze waarop we te woord worden gestaan is uitstekend. Men weet waar men over spreekt. Reden waarom we Nexio bij onze vriendenkring zeer van harte aanbevelen. Lees meer...

 

Natuurlijk, ook voor mij is die laatste Euro erg belangrijk. Waar ik echter vooral mee geholpen ben, is een automatiseerder die luistert, begrijpt en meedenkt, zodat ik mij op mijn werk kan richten, terwijl zij de technische details uitwerken. Bij NeXio heb ik dat gevonden. Warm aanbevolen! Lees meer...