Operatie Ring Zuid: Ernstige hinder!

Operatie Ring Zuid is de grote ingreep van maart tot en met september 2024 in Groningen. Hierin wordt het Vrijheidsplein, het Julianaplein, het verdiepte deel van de ringweg en het Europaplein aan elkaar verbonden. Met deze megaklus komt de ring weer terug in Groningen!

Van vrijdagavond 22 maart tot maandagochtend 2 september zijn daarom verschillende rijrichtingen dicht. Dit levert 5 maanden lang ernstige verkeershinder op. Als automobilisten met de auto blijven reizen, loopt het verkeer in de stad vast en worden er files verwacht die uren kunnen duren. 

80.000 auto's minder op de weg...

Laat de auto zo veel mogelijk staan.

De dringende oproep aan iedere weggebruiker en vooral alle automobilisten: pas tussen eind maart en begin september je reisgedrag aan. Werk thuis, als dat kan. Pak de fiets of het OV. Als je echt met de auto moet, reis dan via een P+R of buiten de spits.

Tijdens Operatie Ring Zuid zijn verschillende rijrichtingen rond het Julianaplein dicht en daardoor is er minder asfalt beschikbaar. Als alle automobilisten met de auto blijven reizen, loopt het verkeer in de stad vast en verwachten we files die uren kunnen duren.

Ook de hulpdiensten kunnen dan niet meer goed op hun bestemming komen. Iets wat we met z’n allen willen voorkomen. Daarom is het nodig dat er elke dag 80.000 auto’s (20%) minder op de weg in en rond Groningen rijden. Ook dan verwachten we nog vertragingen, maar dan stroomt het verkeer wel beter door. 

Wat levert het project op?

Stad en regio straks beter en veiliger bereikbaar

Bij het in beweging houden van het verkeer werkt Groningen Bereikbaar samen met Aanpak Ring Zuid, Combinatie Herepoort, Rijkswaterstaat, de gemeente Groningen, de provincie Groningen, de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance) en het OV-Bureau Groningen Drenthe. De verkeerskundigen van deze organisaties vormen het operationeel verkeersteam, dat het verkeer in de stad in de gaten houdt en zo nodig kan ingrijpen. Zij volgen het verkeer in de stad via de informatie die routeplanners versturen, en ook via tellussen in de weg, verkeerskastjes en camerabeelden. Het verkeer beïnvloeden kan onder meer door het anders afstellen van verkeerslichten en door wegen of rijrichtingen af te sluiten.

Het Julianaplein is het drukste verkeersknooppunt van Noord-Nederland. Tijdens Operatie Julianaplein is niet alleen het Julianaplein deels dicht, ook delen van de zuidelijke ringweg. Dit is het drukste gedeelte van de ringweg om Groningen. Nu deze wegen niet beschikbaar zijn, stroomt de rest van de stad vol met autoverkeer. Zo ontstaan overal files. Logisch: er zijn te veel auto’s voor de beschikbare wegen. Berekeningen wijzen uit: per dag moeten er in Groningen 80.000 minder auto’s gaan rijden. Alleen dan kan het autoverkeer redelijk doorrijden.

Schuiven naar boven